“Tuo hanahan on mun ikäinen”


Jos sinun tarvitsisi luetella muutamia klassisia ja alati luotettavia suomibrändejä sisustuksen saralta, niin mitkä tulee ekana mieleen? Marimekko, Artek, Arabia, Iittala, Pukkila, Oras, Hackman, Fiskars, mitä muita? Moni meistä on jo pienenä oppinut, että näitä tuotteita arvostetaan. Niiden hankinnoista kehastaan kavereille, nostetaan pöytään juhlapäivänä ja merkkitiedoton naapurikin tunnistaa nämä arjen laatutuotteet.

Olen onnellinen siitä, että minut kasvatettiin jo pienenä arvostamaan ja ihailemaan näitä suomimerkkejä. Ja nimenomaan ihailemaan, koska varaahan meillä ei noihin silloin ollut. No 80-luvun Pieksämäellä ei paljon muita tiedettykään – tuohon merkki- ja muotoilutietoisuuteen luonnollisesti vaikutti maalaiset juureni: keskiluokkaisessa pikkukaupungin kodissa ei ollut ihan samat jutut ja kuviot, kun jo hitusen kosmopoliiteimmissa kulttuurikodeissa, joissa tietty varallisuus oli jo valmiina odottamassa uutta polvea ja kansainvälisempi design oli jo rantautunut kotiin saakka. Mutta yhteen merkkituotteeseen meillä oli varaa aina, siitä piti huolen viimeistään taloyhtiö. Niin minä kuin varmasti moni teistä on koskettanut Oraksen hanaa elämässään vähintään yhtä paljon kuin Iittalan juomalasia. Tuo arkinen kapistus on tuttu niin kodeista kuin koulusta, keittiöstä kuin kylppäristä. Itselleni vahvimmat muistot tuo se pieni vessan lavuaarin Safira-hana, jonka vipua koristi ihana timanttimainen Oras-lätkä. Muistatteko? Tuosta Safirasta on nyt ilmestynyt täysin uusi mallisto, jonka keittiöhanan kuvasin juuri tähän postaukseen.

Erilaiset hanat ja niiden design on tullut työurani aikana tutuksi. Tämän hetkisessä kodissa Oras on valikoitunut suihkuun ja mökillä taasen on tuo heidän vesivaraajalla varustettu mökkihana. Se on todettu korvaamattomaksi, ilman sitä keittäisimme edelleen tiskivedet padassa. Käyn tässä juurikin läpi Oraksen uudistunutta valikoimaa, kesällä kun meinaan uusia tuon meidän suihkumme. Tämän hetkisen suihkun inspis lähti vanhoista koulun suihkuhuoneista, mitä rujompi, putkisempi ja kolhompi, sitä parempi. Katsotaan mitä seuraavaksi.

Oras Safira – luottohana jo yli 40 v. // Oras

Sisältöyhteistyössä Oras ja Varpunen

 

 

Leave a Reply