Sauna

Valmista. Melkein myös kesämökin ostaessa tehty to do. -lista. Päätettiin silloin mitkä remontit ovat kiireisimpiä ja jos niistä nyt vuodessa selviäisi. Nyt ois hommat tehty syksyn/alkutalven kattoremonttia lukuunottamatta. Sitä nyt ei omin voimin meinatakkaan, joten tämä sauna oli meidän 3/4 kestäneen remonttiurakan päätös. Arvatkaas  miltä tuntui ekat löylyt!
Viime talvena meni miltei liiterillinen saunaa lämmitellessä. Kylmä maalattia otti sen, minkä kiuas toi ellei ollut koko ajan pökköä pesässä. Päätettiin asennuttaa betonilattiaan lattialämmitys, joka voidaan talvella napsauttaa päälle saunomisen ajaksi. Vanha betonilattia oli kaunis, joten siinä pysyttiin edelleen. Vanha lattia sai päällensä Finnfoam-eristeet, raudotusverkon, lämpökaapelit ja uuden valun. Mies ja pappa selvisivät hommasta kiitettävästi, kiitos myös appiukon etäavun. Valetun lattian jälkihoito kastelemalla jatkuu vielä. Opittiin sekin, että hyvä valu voidaan pilata huonolla jälkihoidolla ja moni huonokin valu parantaa hyvällä jälkihoidolla. Kohta siis on pari viikkoa tuota säännöllisesti kasteltu ja kosteana pidetty.
Lauteet olivat ennen tuollaiset jalalliset ja nurkassa, mutta päätin stten tehdä elämäni ekan laudesuunnitelman. Fiiliksenä pitkospuut ja vanha savusaunameininki. Perinteisiä laudepuita ei siis ostettu vaan haettiin puutavaraliikkeestä oikein järeätä kuusilankkua. Pari iltaa rakenneltiin ja tuollaiset tuli.  Järeät, mutta seinäkiinnityksellä kuiteskin ilmavat. Ja vanha ikkunakin on nyt paraatipaikalla.
Keltatiilimuuri pinnotettiin muurauslaastilla, kiuas on vanha, mutta vesipata vaihdettiin uuteen Kotaan. Jämälaudoista nikkaroin vielä seinähyllyn saunaan, niin ei tarvitse mitään verkkokoreja viritellä.

(Mustan saunan kuvaaminen ilman jalustaa on hieman haastellista, pahoittelut vähän kehnosta kuvamateriaalista, mutta eiköhän tunnelmaan pääse enivei.)

Lauteiden puutavara // Loimaan Puu- ja Rakennustarvike
Seinissä Supi saunasuoja, sävy Piki // Tikkurila
Lauteissa Supi laudesuoja, sävy Piki // Tikkurila

13 thoughts on “Sauna

  1. Jätte kiva! Tykkään tosta mustasta väristä jonka sauna sai 🙂 Ja ihanaa että vanha kiuas jäi tuomaan fiilistä. Varmasti kelpaa löylytellä.

  2. Meilläkin on kokomusta sauna, ja olen tykännyt siitä ihan älyttömästi! Teidän sauna näyttää tosin vielä ihanammalta, koska on nuo puukiukaat ja kaikki 🙂

  3. Wow, miten hieno! Jos me koskaan saadaan meidän saunaprojekti etenemään lauteisiin asti, niin pöllin kyllä tän idean 😀

  4. Oi, näyttää hyvältä! Meillä on pihasaunaremppa justiinsa meneillään ja oikein mielelläni katselen ihania saunaratkaisuja 🙂 Kanto vesi ilman suihkua, siinä pysytään – enkä vuoden päästä päästään jo saunomaan..

  5. Voi kiitos kaikki, olipa kiva kun tykkäilette. Kyllä tää meistökin huippuhyvä on, varsinkin tuo muutos, mitä sellaisesta peruspaneelisaunasta voi saada irti. Ja kun kustannukset ovat kuitenkin itse tehden tosi pienet, puutavara 140 e luokkaa, saunasuojat 100 e. Lattian sähkövetoihin tietty meni enemmän, mutta itse pinnat tuli halvalla.

Leave a Reply