Ketuttaa.


No ei mennyt tarjous ekalla läpi – hierotaan, hierotaan.
Tähän asuntojahdin pyörteisiin joutuneena on pakko tehdä pientä vertailua. Jos joku väittää, ettei Helsingissä ole asuntokuplaa, niin mitä tämä sitten on. Vedetäänpä hatusta summa 350 000 e (ja todellakin hatusta) ja mitä sillä saisikaan:

Helsinki, Eira, kaksio, 46,5 neliötä (349 000 e)
Helsinki, Etu-Töölö, kaksio, 69 neliötä (putkiremontti tulossa lähivuosina) (347 000 e)
Tampere, 124 neliötä (350 000 e)
Lieto, 205 neliötä saneeratussa tehdasrakennuksessa (300 000 e)
Varkaus, 216 neliötä vuosisadan alun puutalo (140 000 e)

Niin että mitä tässä sitten tavallinen lapsiperhe tekee? Olisiko lukijoissani ennustajaeukkoja tai asuntomoguleja, jotka kertovat, että mennäkkö vuokralle odottamaan kuplan puhkeamista vai iskettävä kiinni, kun vielä voi saada muutaman neliön haluttua Helsinkiä itselleen.

Didn’t got it yet…blaah.
This apartment hunt is really grazy here in Helsinki. Prices are really too far from normal family. Here is an example. If you got 350 000 e (don’t have, but just an example), here is what you can get:

Helsinki, Eira, 2-room flat, 46,5 square meters (349 000 e)
Helsinki, Etu-Töölö, 2-room flat, 69 square meters (pipe repair 50 000 e coming) (347 000 e)

Elsewhere in Finland:
Tampere, 124 square meters (350 000 e)
Lieto, 205 square meters in old renovated fabric building (300 000 e)
Varkaus, 216 square meters, 1912 build house (140 000 e)

So what can the normal blue-collar family do in here? Nothing I say! Should they go to a rent apartment to wait that prices goes down or buy a very small piece of The most wanted Helsinki to themselves.

21 thoughts on “Ketuttaa.

 1. No, 350 000 e saa jo hiukan ytimen ulkopuolelta ihan kohtuullisia asuntoja. Uusia Hitaksia kannattaa kytätä (kuten sadat muutkin).

 2. Niin se vain on, että tällä hetkellä asunnot tuntuu karkaavan muihin käsiin jopa reilusti yli pyyntihinnan. En ymmärrä mistä ihmisillä on rahaa! Kuka noita 350 000 euron asuntoja ostaa?? Ehkä tässä tilanteessa olisi järkevää odottaa: kun korot jossain vaiheessa alkavat nousta, menee hinnatkin alas – jonkin verran. Mutta toisaalta, jos se unelma tulee vastaan niin koti on aina koti.Helsingin hinnat on ihan järkyttäviä. Eikä tilanne helpotu niin pitkään kun rakennusliikkeet panttaa asuntoja. Helsinkiin tarvitaan kohtuuhintaisia asuntoja! Nykyisillä rakennusvaatimuksilla neliöhinta vaan helposti nousee, kun pitää olla autopaikkaa, väestönsuojaa jne. ja siihen vielä rakennusfimojen huimat katteet päälle. Helsingistä omaa kotia etsivää ahdistaa!! Suomessa asutaan muutenkin niin ahtaasti kun vertaa esim. Keski-Eurooppaan.Kommentoin blogiasi ensimmäistä kertaa. Blogisi on ihana, tällaisen tuoreen kotiäidin päivän piristys!

 3. Tuo on todella epäreilua. Meidän kolmion hinnalla olisi saanut Taalintehtaalta vanhan sairaalan (ihana puurakennus) jossa oli neliöitä varmaan 300 ja juuri remontoitu. Mutta kun työ ja sukulaiset on täällä, ei voi muuttaa muualle.

 4. Moi! Helsingissä on asuntokupla ja markkinat ovat taas viime aikoina entisestään kuumentuneet. Asiasta on varoittelua lehdissä ja tv:ssä harva se päivä, joten kyllä se totta on. Mutta mitä sitten tehdä! Kristallipalloa kun ei ole, niin pitää vaan luottaa vaistoonsa. Jos löytyy kiva vuokra-asunto, miksi ei katselisi parin vuoden ajan, mitä markkinoilla tapahtuu. Jos taas löytyy helmi omistusasunto, vaikkapa kalliskin, ostaisin, jos molemmilla on varmat työpaikat ja tulot. Laina-ajat ovat kuitenkin niin poskettoman pitkät, että eipä se kokonaissumma paljon ratkaise. Toinen asia tietenkin on se, jos aikoo asunnon taas myydä muutaman vuoden päästä. Jos hinnat laskevat paljonkin, tulee persnettoa…äh, vaikeaa. Aina on toitotettu etteivät hinnat Helsingissä koskaan romahda. Itse rakennettiin talo, 18 km Hkin keskustasta, 250 m2 ja 230000 eur + tontti 80000. Hinta sama kuin aiemmin myymästämme vanhasta pikkukolmiosta :)Siinä kanssa yksi harkinnan paikka, vaikkapa edullinen valmistalo vuokratontille?

 5. toi on kyllä niin totta! Itse asun varsinaissuomessa, -48 rakennetussa ok-talossa, eikä meidän perheellä muualla taitaisi olla varaa edes asua. 7-henkisellä perheellä kuitenkin on pakko olla vähän isompi asunto…Mahtaakohan tuo asuntokupla koskaan kuitenkaan puhjeta, aina kun taitaa löytyä ihmisiä, jotka haluavat hinnalla millä hyvänsä asua kaupungin sykkeessä? Onnea koitokseen, toivottavasti saatte haluamanne!

 6. Helsingin hinnat on kyllä todella kovat. Meilläkin kun asuntokuumeessa ollaan ja etsitään asuntoa, moni asunto tuntuu hurjan kalliilta, mutta kun vertaat mitä sillä hinnalla saisi Helsingistä niin alkaakin tuntua yllättävän halvalta. Tsemppia vielä asunto metsästykseen!

 7. No sas muuta! Joskus kun on tehnyt mieli muuttaa sinne pääkaupungin humuun, on tuo karu todellisuus tullut vastaan. Meidän varoilla kun ei tuollaisia 350000 asuntoja ostella! Eikä musta oikein lähiöasukikskaan ole, sitäkin oon meinaan kokeillut. Eli Tampereella pysytään, ainakin kunnes voitetaan lotossa! 🙂

 8. Tuo on juuri se mistä silloin lelukaariyhteydessä tulin jutelleeksi – täällä lapsiperhe joko tinkii sijainnista ja ihastuttavista puitteista ja muuttaa jonnekin Latokartanoon, Pukinmäkeen tai Kontulaan, tai vaihtoehtoisesti tinkii sitten niistä neliöistä saadakseen ne miellyttävät puitteet ja käytännöllisen sijainnin kävelymatkan päässä kantakaupungissa. Harmillista.Meille ei ole osunut kohdalle yhtään puitteiltaan ja sijainniltaan yhtä miellyttävää, riittävän tilavaa ja sopivan hintaista asuntoa, joten yhä vuokralla kärkymme joko tuota kuplan puhkeamista tai mahdollista muuttoa Turun suuntaan. Ja jälkimäisessä tapauksessa siis uusia työpaikkoja siellä Turun suunnalla..Tsemppiä uuden kodon metsästykseen ja menestystä "hierontaan".

 9. Me asutaan Etelä-Pohjanmaalla pienessä maalaiskaupungissa ja ostettiin 170 neliöinen omakotitalo pitkästi alle sadallatonnilla. Tähän tosin tarvitsi remppaakin, mutta täydellisen kylpyhuoneremontin, käyttövesiputkiremontin, pintojen uusimisen ja kattoremontin jälkeen hinta olisi siltikin vain reilun sadantonnin luokkaa.Helsingin asuntohinnat tuntuu kyllä näin maalaisen järkeen ihan järkyttäviltä. En voisi kuvitellakkaan että itse maksaisin 300 000e muutaman hassun neliön kaksiosta, mutta meitä ihmisiä on erilaisia ja jokaisen vain pitää pohtia asioita omista lähtökohdistaan.

 10. Meillä tuskaillaan ihan saman pulman kanssa. Asuntojen hinnat on ihan järkyttäviä ja halukkaita ostajia löytyy älyttömästi heti, kun vähänkin kiinnostavampi (eli putkirempattu ja pikkuisenkin halvempi) kohde tulee myyntiin. Vuokralla asumista en todellakaan suosittele, nyt jo vuokrat todella korkeat ja eilen just uutisissa mainittiin vuokrien nousevan taas lähitulevaisuudessa. Tää Helsingin asuntotilanne on kyllä ihan järkyttävä, omaa ollaan etsitty huonoin tuloksin tammikuun alusta asti ja etsitään varmaan vielä kuukausia.

 11. No nythän on hinnat alhaalla…Ja toteutuneet hinnat ovat ihan muuta, kuin mitä netissä tai lehdissä lukee.Ja riippuuhan se siitäkin, että kuinka on valmis remonttia tekemäänMutta täältä Itä-helsingistä saa ihania omakotitaloja tuohon hintaan.Ja yllätyt, niinkuin minäkin(eira-punavuori-asukki) aikoinaan alueiden rauhallisuudesta,kauneudesta ja metrolla pääsee keskustaan 15minuutissa.

 12. Hirveää. Meillä kyläili vasta kuusihenkinen perhe, kaksi koiraakin. Ja heillä on talo, jossa on 9 makuuhuonetta…! Ja hinta täällä muualla Suomessa reilusti alle tuon 350:n. :(PS. Linkitin sinut lukulistalleni, toivottavasti ei haittaa? Tervetuloa käymään!

 13. Onnea sen oikean kodin etsintään, sillä onnea siinä todellakin tarvitaan. Me löysimme meille täydellisen kodin viisi vuotta sitten juuri tuosta Tampereen esimerkkitalosta 🙂 Hinnat täälläkin viidessä vuodessa pompsahtaneet pilviin. Simpukka

 14. Ihan pakko sanoa, että ostimme puolitoista vuotta sitten hyväkuntoisen rintamamiestalon haja-asutusalueelta Pohjanmaalta, ja nuo hinnat kuulostaa aivan järkyttäviltä! Miten ihmisillä on varaa ostaa asunto? Etenkin lapsiperheillä! Järkyttäviä summia.Terv. nimim. 65 500

 15. Ei se varmaan mikään kupla ole, se on vaan niin etä Helsingissä asunnot maksavat paljon enemmän kuin muualla Suomessa. Itse asumme vuonna 1928 rakennetussa kerrostalossa Turun keskustassa,neliöitä 160, maksoimme siitä 320000 euroa pari vuotta sitten ja remppasimme sen kokonaan, nyt siitä saisi kyllä enemmän. Mutta jos meidän pitäisi muuttaa Helsingin keskustaan, mitä sillä rahalla saisimme, ehkä kaksion nelihenkiselle perheelle. On todella kurjaa kun ihanat asunnot Helsingin keskustassa eivät ole tavallisten ihmisten juttuja, ei yksinkertaisesti raha riitä, siellä ainakin tutut ovat joutuneet lähtemään kauemmas keskustasta. Ja Turussa kävi tyyli-ikoni nimeltä Victoria Beckham, hänen käsivarsilla keikkui Hermesin Birkin laukku, arvoltaan kait n. 35000 euroa, sillä tavallinen pulliainen saisi jo hienon uuden auton. -Erica

 16. Helsingissä hinnat on ihan mielettömät 🙁 Toivottavasti asia ratkeaa pienellä hiomisella tai sitten muuttamalla vuokralle, mutta siinäkin on se, että niillä mahdottomilla vuokrahinnoilla makselee jo sitä omaa jonkun verran ja onhan oma sitten oma 🙂

 17. jos voisin valita niin meidän 6-henkinen perhe asuisi krunikassa jossain 200 m2 perheasunnossa. mutta en voi. aikanaan kyllä asuin vuokralla siellä suuressa kommuunissa ja siitä se kaipuu kait jäi. onnea asunnon myynnistä ja toivottavasti saatte haluamanne!

 18. qte "tinkii sijainnista ja ihastuttavista puitteista ja muuttaa jonnekin Latokartanoon, Pukinmäkeen tai Kontulaan"Heddalle; itse olen asunut useammassa kodissa Helsingin keskustassa (Töölö, Kallio, Vallila). Kun ostimme uutta asuntoa mieheni kanssa, hylkäsimme suosiolla kiskurihintaiset neliöt kantakaupungissa ja koska halusimme hiukan enemmän neliöitä ympärillemme kuin sen "perus40", ostimme tilavan ja mukavan hintaisen asunnon "jostain Pukinmäestä". Katsoin kuitenkin, ettei tarvinnut "tinkiä ihastuttavista puitteista tai muuttaa jonnekin päläpälä", koska puitteet eivät ole yhtään vähemmän miellyttävät eikä sijaintikaan ole hassumpi (12 min keskustaan). Saman verran aikaa meni Vallilasta raitiovaunulla.Minäkin ajattelin aiemmin, etten malta millään luopua keskustasta, mutta näin jälkeen päin mietin, että kannatti hiukan laajentaa katsantokantaa. Jos ei siis satu olemaan tuota pätäkkää niin, että voi kotiovesta suoraan astua keskustan sykkeeseen johonkin fancyyn trendikahvilaan…

Leave a Reply