Rytmitaju hukassa


Hei äidit, auttakaa taas. Kiitän miljoonasti turvaistuinvinkeistä, ne olivat niin perinpohjaisia, että voi että! Mutta nyt on tällä mamalla toinen huoli. Meillä ei ole mitään rytmitajua. Toissa yönä käytiin nukkumaan 02:30, eilen illalla 23:30 ja jokainen vaihteleva kerta jonkinmoisen huudon jälkeen. Muuten ei itketä, mutta kun haluttas vaan vielä leikkiä eikä mitään nukkua.

V täyttää tällä viikolla 5 kk, joten voitaisiin varmasti pikku hiljaa ryhtyä opettelemaan jotain säännöllisyyttä tähän meidän muuten niin järjestelmälliseen elämään. Onko kellään kokemuksia rytmittämisestä ja mikä olisi sillein hyväksi todettu tämän ikäiselle?
Minulla on ehdotus:
herätys 9:30
1. päikkärit 12-14
2. päikkärit 17-18
nukkumaan 22:00
Toimisikohan?
Isi oli viikonlopun nauhotuksissa ja toi eilen niin sympaattisen tuliaisen. Voi mikä kiikkukaulakirahvi! Vkin tykkäsi lutkuttaa sen nahkakorvia.

12 thoughts on “Rytmitaju hukassa

 1. Meillä on ollut suurin ongelma pienen miehen halussa mennä tosi aikaisin yöunille. Tarkoittaen kello seitsemän illalla. Sit ollaankin kolmen-neljän aikaan jo ihan "bileet! nyt leikitään!" eikä siihen auta mikään. Nyt vähitellen ollaan siirrytty myöhäsempään nukkumaan menoon ja pikku kaveri herää vaihtelevasti kuudelta tai seitsemältä ja se toimii mulle koska olen tosi aamuvirkku luonne.Meillä siis nykyisin pienellä heitolla jokseenkin näin:6.00 herätään9.00-11.00 aamupäiväunet13.00-15.00 päiväunet17.30-19.00 iltaunet22.00 yöunilleEn tiedä miten täysimetyksellä onnistuu kovasti rytmiä muokkaamaan, mutta meillä kiinteiden aloituksen myötä rytmi alkoi muodostua aika itsestään. 11.00 lihakasvis, 16.30 hedelmä, 19.30 ilta puuro jne. Teen yleensä vaunulenkin joko aamupäiväunien aikaan ja tai päiväunien aikaan. Meillä ei ole parveketta niin parempi kun edes joskus uinuu ulkona. En osaa muuta neuvoa kun tiukkaa pitäytymistä siinä rytmissä minkä valitset ja brutaalisti pidät hereillä siinä rytmin muokkaus vaiheessa.

 2. Moi Tiina. Mä en muista kaikkia hintoja, mutta tänään hain sieltä Arabiasta sen suihkutettavan yleispuhdistusaineen ja maksoin siitä 7,90 e. Vaikuttas tuo Kärkkäinen aika edukkaalta tyypiltä =) Taidan koittaa tilata miäkin…

 3. Moi. Meillä oli aikoinaan aamuvirkun vauvan kanssa jaksamista varhaisen herätyksen kanssa. Herra heräsi 8 kuukauteen asti klo 4-6 aamulla! JOKA AAMU. Nyt, 3 vuotiaana, hän ei ole koskaan nukkunut aamulla yli yhdeksään, ja kahdeksankin yli menneet unet ovat sormilla laskettavissa. Jotenkin siis kadehdin suunnitelmaasi, mutta se kuulostaa hyvältä :0) Joskus lääkäri neuvoi, ettei ilta-päikkäreitä saa nukkua enää klo 18 jälkeen, se voi vaikuttaa yöunille menemiseen hankaloittavasti! Muita neuvoja ei ole, joten suunnitelmasi vaikuttaa hyvältä :0)Kaikella hyvällä, MiiMii

 4. Kolmen kokemuksella voin lohduttaa/pelotella, että rytmit tulee ja menee :). Kun saat "rytmin päälle" tulee poikkeus; hammas, aktiivivaihe, uhmaikä tai jotain muuta… Mutta minusta noin pienelle toimivin rytmi on : herääminen, ruokaa, 2h leikkiä, unta, herääminen, ruokaa, 2h leikkiä, unta… tätä rataa, kunnes tulee ilta ja jätetään leikki väliin. Pikkuhiljaa jättäisin jo syömisenkin yöllä väliin, ja yrittäisin yhtenäistä yöunta. Meillä vauva on nyt 8kk ja juuri lopettanut yökerhoilun ja siirtynyt kokonaan nukuttuun yöhön (luojan kiitos! Olen kuin uudesti syntynyt, kun saan nukkua ruhtinaallisen 8-9h :)) Tsemiä teille! :)Niin, ja tärkein vinkki: Tee niin kuin sinulle on helpointa, eli ei liikaa stressiä mistään rytmeistä tai säännöistä! 🙂

 5. Meillä muotoitui Tylleröllä jo alusta asti aika hyvä rytmi eli alkoi nukkumaan parin ekan viikon jälkeen yönsä hyvin ts. max. kahdella yösyötöllä. Koko yön unia alkoi tulla parin kk:n ikäisenä, mutta sitten aamut oli yhtä tankkaamista. Tissi suussa jatkuvasti. Siirryimme täysimetyksestä ihan omalla päätöksellä emmekä kenenkään neuvosta lisäruokiin jo 4 kk:n iässä ja Tyllerö alkoi nukkumaan kunnolla. Nyt -lähes 8 kk:n iässä käymme nukkumaan jo! klo 20 ja heräämme aamulla 7-8.30. Poikkeuksia tietysti on – etenkin kun hampaat valvottavat. Päikkäreitä nukumme nykyisin klo 11-11.30, sitten ruokailu ja leikkiä ja pitemmille päikkäreille 13.30- 15.30. Neljän jälkeen emme enää nuku, koska sitten se yöunille meno siirtyy takuuvarmasti. Tietysti lapset ovat kaikki erilaisia, kummityttö alkoi nukkumaan kunnolla yönsä vasta 2 vuotiaana(!!!) siirryttyään isonveikan kanssa samaan huoneeseen. Eli kyllä se rytmi joskus löytyy..olipas 'lohduttavaa' :S Tsemppiä!

 6. Kiitos kaikille. Teillähän on noita aamuvirkkuja kun täällä taas aamutorkkuja. Joo, plörinäksi meni eka yritys. Tuo suunnittelemani aikataulu oli täydellinen klo. 22 saakka. Silloinkin syötiin ja mentiin nukkumaan, kunnes herättiin pirteänä 23:00. Sitten ei suostuta jatkamaan unia eikä missään tapauksessa olemaan makuuasennossa. Nyt vielä kerran leikkimisen ja itkun jälkeen yöunille 01:00. Ehkä mä en nyt lähde liikoja rytmittämään vaan elellään yökyöpelitahdilla. Ehkäpä sitten kun aloitetaan nuo kiinteät, niin voisi sitten koittaa jotain järjestelmällisyyttä tähän. Nautitaan nyt, kun huomenna taas sitten nukutaan sinne puol'yhteentoista.

 7. Täällä yksi ammattilaiskasvattaja ilmoittautuu… Töissäni puhuin rytmeistä ja rutiineista selkä suorana ja otsa kirkkaana. Sitten sain esikoiseni ja hän kävi minua opettamaan hiukan eri otteilla… Tuttavapiirissäni on noita, joilla lukujärjestykset on toimineet hyvin ja tuoneet iloa kaikille. Sitten on niitä, joille kello on tuonut lähes raivonkyyneleitä tai ainakin jonkin asteista epätoivoa ja huonoäitisyndroomaa… Tai sitä kuuluisaa kiirettä ja kelloon tuijottelua. Äh, jatkoin pidempäänkin, mutta sitten tajusin eksyneeni kysymyksestä. Sinähän kysyit rytmeistä, etkä rytmittömyydestä, josta minulla ehkä enemmänkin olisi käytännönkokemusta… Hyvin se menee. Ja jos ei mene, koetat tovin päästä uudestaan, jos yhä houkuttaa ja tuntuisi palvelevan kaikkia osapuolia.

 8. Joola kerro vaan rytmittömyydestä ja siitä ettei haittaa vaikkei ookaan rytmiä =). En ole kaivannut sitä ennen kuin luin jostain, että sellainen pitäisi jossain vaiheessa löytää. Blaah. Onko pakko, tulisiko itsestään jossain vaiheessa vai annetaanko vain mennä ihan miten sattuu iloisina päiväkotiin saakka?

 9. Meidän tyttö on nyt juurikin puolen vuoden ikäinen ja olemme koittaneet samansuuntaista rytmiä hakea, jota sinä olit kaavaillut. Myös meillä illat usein venyvät puolille öin, ja ollaan yritetty saada niitä aikaistettua. Nyt ehkä pari viime viikkoa onkin ollut sellaisia, että tyttö on mennyt nukkumaan siinä yhdentoista kieppeillä, mikä on minusta ihan sopiva, koska jaksaa siitä nukkua ihan aamun asti. En nyt osaa sanoa, mitä teimme toisin tai mitään muutakaan hyvää neuvoa muuta kuin sen, että rytmit todella muuttuu. Eli meilläkin varmaan ensi viikolla taas kukutaan kahteen :)Tsemiä!Marika

 10. Moi, meillä on viisi lasta, joo-o viisi. Kaikki olleet hyviä nukkumaan ja muutoinkin kai elämään, eikai niitä muuten olis noin montaa "siunaantunut". Tuolla joku kirjoittikin siitä, että tee niinkuin itsestä tuntuu helpoimmalta! Se on paras neuvo, ei ne lehdet ja neuvolantädit kuitenkaan elä teillä sitä arkea. Kyllä meilläkin nyt puolitoistavuotiaan kanssa välillä ihan vauvana kukuttiin yöllä, kun neitia höpötytti, se oli ihanaa, oli helppoa höpöttää hetki vauvan kanssa, kun tiesi, ettei aamulla tarvitse ihan kukonlaulun aikaan nousta. Tietysti, jos ilta-/yökukkuminen käy teidän aikuisten voimille, kannattaa asialle koittaa tehdä jotan. Mira

 11. No niin, lue nyt sitten tämäkin, jos kerran niistä rytmeistäkin… NAUTI ainutlaatuisesta ja ainutkertaisesta ajasta esikoisesi kanssa, hän on pienen pieni vain hetken. NIIN montaa asiaa ehtii elämässä myöhemminkin, muttei tuota vaihetta uudestaan. Heittäytymiseen on minusta hieno tilaisuus, nyt kun olet kotona. Ja tiedätkös, siellä päiväkodissa lapsi kun lapsi rytmiintyy kyllä, vaikkei ennen sinne tuloa niin kellon tarkkaa elämä olisi ollutkaan. Siitä siis ei huolta. Ainutlaatuisempaa on nyt saada olla äidin (ja isän) ainutlaatuisena aarteena ja huomion paistatuksessa. Ja nautiskella kiireettömyydestä. Ja siitä, että asioita tutkitaan silloin, kun inspiraatio iskee. Ja vauvahierontaa saa, kun sille on hyvä hetki. Ja ih hah haa lauletaan silloin, kun näkyy hepan kuva kirjassa tai katumainoksessa tai missä. Ja kun iskee väsy, joku rauhottaa nukkumaan. Päiväkodit ei ihan samaan pysty. Kun lapsia ja siis yksilöllisiä rytmejä on niin monta, on pakko löytää jokin yhteinen sävel. Ja siis kellonajat. Ja ne palvelevat pieniä päiväkotilaisia ihan hyvin. Sitten kun tarhan aika on. Kun saan järkeistettyä tätä mitä haluan sanoa, tulen kenties vielä uudestaan. Mutta teroitanpa tähän loppuun vielä, että joillekin rytmit on ihana ja hyvä juttu ja selkeyttävät ja piristävät elämää lapsen kanssa. Toisille taas ihmettely ja vauvan perspektiivistä katsominen vievät voiton. Ja sitten isoin osa taitaa luovia siinä välimaastossa… Ja saattaa olla, että lapsesi löytää todella jonkin oman rytminsä, joka muokkautuu paitsi hampaidentulojen ja muiden myötä, niin myös esim. kevättalvella, kun aamuisin alkaa taas olla oikeasti valoisaa ja luontokin näyttää, että voi jo herätä. Tuohon päiväkotipostaukseenkin palaan. Mutta nyt lapset kutsuu.Omassa blogissani on muuten rytmittömyys ja muutakin pohdiskelua, mutten ole älynnyt niitä laittaa tunnisteiden alle. Pitäisi joskus järjestellä blogissa… Niin, ja olen lastentarhanopettaja, yliopistosta valmistunut, joten tällaistakin ne ammattilaiset voi höpöttää.

 12. Hmm..meillä ei yöllä juteltu, laitettu valoja päälle, tai muutenkaan kommunikoitu lapsen kanssa vaikka olisi halunnut. Kyllä se pikkuhiljaa sen oppi, että yöllä nukutaan.

Leave a Reply