Hagelstam & co. huutokauppa mun makuun

hagelstam_huutokaupassa2hagelstam_huutokaupassa3hagelstam_huutokaupassa4hagelstam_lowhagelstam1_lowhagelstam2_lowhagelstam5_lowhagelstam6_lowhagelstam7_lowhagelstam9_lowhagelstam10_lowhagelstam12_lowhagelstam13_lowhagelstam14_lowhagelstam17_lowhagelstam18_low

IG seuraajat tiesivätkin jo, mihin viime viikolla rohkaistuin menemään. Olen kertonut jo aiemmin teille pienistä taidehankinnoista, joita olen varovasti tehnyt muutamien viime vuosien aikana. Huutokaupat ovat kiinnostaneet aina, mutta ainoat joissa olen käynyt, on ollut pieniä piskuisia kylähuutokauppoja, joissa myynnissä on ollut romuvarastoja ja konkurssipesiä. Helsingissä toimivat taidehuutokaupat ovat hitusen pelottaneet – entä jos en osaa toimia siellä tai olenko liian tavis astumaan sisään tuohon arvokkaan taiteen maailmaan.

Olin opettamassa tovi sitten Helsinki design schoolissa taiteen merkityksestä sisustuksessa ja päätin samalla ottaa härkää sarvista. Yhdistin opetukseemme vierailun huutokauppaan, jolloin minä opettajana pääsin myös oppimaan jotain uutta. Menimme  opetuspäivän päätteeksi Hagelstamin huutokaupalle nauttimaan kompaktin Huutokauppakoulun aloittelijoille ja tutustumaan seuraavan kuukausihuutokaupan näyttöön. Ja vitsi miten nastaa oli. Saman tien minua nauratti miten ihmeessä olin edes tehnyt itselleni niin korkean riman moisesta. Paukasin sitten reippaasti heti viikon päästä varsinaiseen huutokauppailtaan ja toimin siellä kuin vanha tekijä. Tiskillä täytin tietoni ja sain oman huutonumeron. Siellä istuin penkissä sitten itseäni hitusen iäkkäämpien tyyppien kanssa, joita tuli ja meni – kokeneemmat kävijät tulivat varmasti paikalle vasta lähempänä, kun heitä kiinnostava tuote oli tulossa huudettavaksi.

Hagelstamin kuukausihuutokauppassa on myynnissä paljon eri tyylistä ja hintaista taidetta, huonekaluja, astioita, koruja, pienesineistöä, arvomattoja ja designvalaisimia. Sanoisin, että hyvin pitkälti samaa valikoimaa, mitä sisustusintoilijat etsivät kierrätysryhmistä tai toiveikkaana kirpputoreilta. Tietenkin joukkoon mahtuu huomattavasti arvokkaampiakin tuotteita, mutta pääasiassa tuolla selviää hyvinkin kohtuullisella budjetilla. Ja itselle tuli ainakin se fiilis, että sillä aikaa kun muut nykyään huutelevat nettiryhmissä, minä palaan tänne perinteisen tavan äärelle poimimaan helmet. Kuukausihuutokauppa on juuri sellainen matalan kynnyksen huutokauppa, josta tämä harrastus on helppo aloittaa.

Huutokaupan tuotteet ovat esillä Tehtaankadun tiloissa sekä verkkosivuilla noin viikkoa ennen varsinaista huutokauppailtaa/-iltoja. Jos myytäviä tuotteita on paljon, huutokauppa on jaettu kahdelle peräkkäiselle illalle. Ja tokihan sinne voi viedä myös omaa kamaa myyntiin, reippaasti vaan kävelee viikkoa ennen sisälle, tarjoaa tavaransa ja neuvottelee speksit selväksi asiantuntijoiden kanssa. Hagelstamilla on lukuisia ammattitaitoisia arvioijia, jotka haluavat saada tuotteelle mahdollisimman hyvän hinnan perustuen “mihin hintaan kyseiset tuotteet yleensä liikkuvat”. He ottavat tietenkin provikan välistä, mutta koska molemmat ovat samalla puolella, saa tuotteesta varmasti hyvän hinnan.

Hagelstamin huutokauppa on Wenzel Hagelstamin perustama, vanhin kokonaan suomalainen perheyritys. Ensi vuonna 40 vuotta täyttävä huutokauppa toimii Tehtaankadulla kahdessa liiketilassa, suuret näytöt isossa tilassa katunumero 27-29ssä, itse huutokauppatilaisuus ja pienempien huutokauppojen näytöt (vaikka posliini tai korut mahtuvat pienempiin tiloihin) vastapuolella katua numerossa 36.

Huutokauppa-aloittelijalle riittää tiedoksi seuraavat:

Lähtöhinta esim. 100 e – se lukee niin tuotteessa kuin netissä tuotteen kohdalla.  Kyseinen hinta on viitteellinen hinta, joka pohjautuu keskiarvoon. Ns. ohjemyyntihinta.

Vasarahinta – hinta jolla tuote myydään. Se voi olla yli tai alle lähtöhinnan. Aina voi tarjota vähemmän ja katsoa kuinka onnekkaasti käy.

Meklari nostaa hintoja korotustaulukon mukaisesti (ensimmäinen kuva), joten huutajan ei tarvitse itse sanoa mitään summia, kunhan vilauttaa huutonumeroaan selkeästi ja tällä merkillä meklari tietää, että olet halukas tarjoamaan tuotteesta korotuksen verran enemmän.

Pohjahinta/suojahinta (ei ole kaikissa tuotteissa) on myyjän ja huutokaupan keskenään sopima hinta, minkä tavaran myyjä siitä haluaa. Pohjahinta näkyy myös luettelossa ja netissä ja suojaa tavaran myyjää, ettei helmi mene nyt ihan naurettavan halvalla hinnalla.

Täältä löytyy vielä selkeät ohjeet ja itse suositan vahvasti vaikka edes yhtä visiittiä varsinaiseen huutokauppaan. Kun homma on hanskassa, sen jälkeen huutokauppaan voi osallistua vaikka kotisohvalta. Kaikki Hagelstamin huutokaupat ovat livenä heidän verkkosivuillaan huutokauppailtoina ja osallistumaan pääse helposti nopean rekisteröitymisen jälkeen.

Seuraava huutokauppa: Classic T118

Näyttö ylihuomisesta alkaen Tehtaankatu 36. Avoinna 16.-21.11. arkisin klo 11-19, viikonloppuna klo 12-16.

Huutokauppa torstaina 22.11. Tehtaankatu 36:ssa klo 17 alkaen. Voit myös osallistua huutokauppaan LIVE:ssä. Arvioitu kesto: klo 17-19.

 

Leave a Reply