Miniveistos ihollasi

lapponia_hopeasormukset2_lowlapponia_hopeasormukset1_lowlapponia_kultasormukset_3_lowlapponia_kultakorvakoru_lowlapponia_kultasormus_2_lowlapponia_kultasormus_1_soft_lowlapponia_kultakorvakorujarannekoru_1_lowtehdas_helsinki_lowtaontapöllit_lowkierrätyshopeajakulta_lowvalumuotti_lowkipsivalu_lowkipsivalunjälkeen_lowosienyhdistaminen_lowjuottaminen_lowmatkalla_lowhiekkapuhallus_lowkiillotuslaikat_lowkiillotustontut_lowtehdas1_lowrikkihappokylpy_lowlukonvalmistus_lowkäsityö_lowlapponia_susannavento

Mitä jos koru mitä kannat, olisikin taideteos? Ei massatuotettu asuste vaan keholla kannettava veistos. Ja että tässä maailman ajassa sen valmistus ei ole lähtenyt pois Suomesta vaan tehtäisiin edelleen käsityönä Helsingissä. Oletko koskaan ajatellut asiaa? Tarina voi olla tuntematon, mutta olet ehkä tietämättäsi huomioinut yhden näistä kansallisaarteista Linnajuhlien vieraiden yllä? Minä olin huomioinut, mutten tiennyt mistä oikein on kyse. Kunnes Lapponia *kutsui minut kylään.

Elettiin 1960-lukua, kun korumuotoilija ja taiteilija Björn Weckström keksi ajatuksen aidon jalometallisen taideteoksen kantamisesta. Yrittäjä ja visionääri Pekka Anttila vaikuttui Björnin visiosta ja yhdessä he raivasivat tietä täysin uudenlaiselle korumuotoilulle. Toki niin tuttu suomalaisten suhtautumistapa tapahtui tässäkin tarinassa. Ei tykätty, kunnes Björn Weckström kävi voittamassa kansainvälisen suunnittelukilpailun, ja vasta sen jälkeen kansa rakastui. Niin suomalaista, mutta sanotaanko että parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Ja etteikö joskus mukana ole myös onnekkaita sattumuksia. Kukapa olisi uskonut, että Lapponian tunnetuin koru, hopeinen Planetaariset laaksot, päätyi Prinsessa Leian kaulalle vuonna 1977 Tähtien Sota –elokuvassa. Arvonsa ansaittuaan, saman aarteen voi löytää miltei joka vuosi jonkun hyvän päälle ymmärtävän asusteena Linnanjuhlissa.

Vuosia on vierähtänyt ja Lapponia on pitänyt korumaailmassa oman vahvan taidelinjansa. Mallisto on kautta aikojen pohjautunut pitkälti Björnin luonnosta ammentamiin aiheisiin. Louhitun kullan raakuutta, voimakkaita muotoja ja röpelöistä pintaa, kuten näissä tämän syksynä uudelleen lanseerattavissa Lapland Gold -koruissa. Itse ihastuin noihin Ruska-korvakoruihin, joista voi löytää Lapin syksyn lehdet. Tai kuten minä, vahvasti asenteellisen naisenergian. Yksi näkee simpukkana, toinen muuna.

Björnin Space Silver -hopeakoruista Sukkula, Planetaariset laaksot ja Galaktiset huiput ammensi ajan kuvan. Ensimmäinen kuukävely 1969 ei jättänyt ketään kylmäksi, ja  inspiroi tietenkin myös taiteilijoita. Lapponian yli 50 vuoteen mahtuu toki myös uusia suunnittelijoita, mutta niiden rinnalla pohjoisen luonnon inspiroimat ja vallankumoukselliset Lapponia-korut pitävät pintansa edelleen.

Taidekorujen valmistuksessa vastuullisuus ja ympäristön kunnioitus ovat Lapponian ydin. Lapponian kultakorut valmistetaan kierrätyskullasta, ja noin 70 % tuotannossa käytetystä hopeasta on kierrätettyä. Loput 30 % on peräisin pohjoismaisista kaivoksista. Myös Lapponian tehtaan jätevedet kerätään ja käsitellään omassa huippumodernissa jätevedenpuhdistamossa ympäristövaikutusten minimoimiseksi. Lapponia on ollut osa Kalevala Korua vuodesta 2013 ja molempien brändien tuotteet valmistetaan käsityönä samalla Helsingin tehtaalla.

Itse pääsin viime viikolla tutustumaan tehtaalle ja todistamaan omin silmin tuota hienoa käsityöammatin monimuotoisuutta. Ja kuinka hidasta ja monivaiheista se onkaan. Visiitti perusteli minulle hetkessä jalometallisten korujen hintaa muunkin kuin materiaalin osalta. IG:ssä voi hypätä mukaani tehdaskierrokselle ja nähdä kuinka Vento juottaa Planetaarisia laaksoja ja saa korun huiput kiiltämään. Ihan hullun hauskaa (ja vaikeaa)!

Tänä syksynä Lapponian ensimmäinen lanseeraus on pelkkää kultaa ja retroa. Björn Weckström täyttää ensi vuonna 85 vuotta, ja varaslähtönä juhlavuoteen Lapponia tuo mallistoon takaisin valikoiman Weckströmin suunnittelemia kultakoruja menneiltä vuosikymmeniltä. Säihkyviä timantteja, mattakullan himmeää hehkua, ylellisiä tekstuureja, jotka houkuttelevat koskettamaan – ainutlaatuista korutaidetta iloksi itselle tai lahjaksi jollekulle hyvin tärkeälle.

Tulevan juhlavuoden kunniaksi arvon teille vielä 150 e:n lahjakortin Lapponialle. Arvonta tapahtuu ainoastaan IG:n puolella, sieltä lisäinfoa.

Kultaiset Ruska-korvakorut, Mukka-rannekoru, Timanttioksa ja Timanttilampi -sormukset, design Björn Weckström, Lapponia.

Hopeiset Gondan naamio ja Nile-sormus, design Björn Weckström, Lapponia.

Planetaariset laaksot, design Björn Weckström, Lapponia.

*Lapponia Jewelry + Varpunen blogiyhteistyö

 

 

Leave a Reply