Vihermerkkien viidakossa

merkit

Onko moni teistä seissyt kaupan hyllyllä ja miettinyt mitä hittoa tämäkin merkki tarkoittaa? Luottavainen pistää koriin, usein osumatarkkuus ekologiseen valintaan hyvä, mutta joskus saattaa tietämättään tulla kunnolla viherpestyksi. Itse en ole mikään spesialisti näissä, mutta pikkuhiljaa ostopäätöksien myötä vähän lueskellut mitä mikäkin merkki oikein tarkoittaa. Ja todennut senkin, että hyllyillä on paljon loistavia ja hyvinkin luontoystävällisiä tuotteita, jotka eivät vain ole hankkineet serfikaatteja/ekomerkkejä. Sekin oikein ymmärrettävää, kun valmistajien tuotevalikoima on laaja, jokaiselle tuotteelle olisi haettava oma sertifikaatti eikä tämä ole suinkaan ilmaista. Nämä valmistajat ovat kyllä usein alalle vihkiytyneiden tiedossa, kuten vaikka Frantsila, jonka yhdestäkään hyllyssäni olevasta purkista (korjatkaa frantsila, jos olen väärässsä) en löytänyt merkkiä, mutta paikan päällä usean kerran vierailtuani tiedän ajan menevän enemmän yrttien luomuviljelyssä kuin lomakkeiden täyttämisessä.

Mutta siis ajattelin nyt riipaista sellaisen todella mutkat suoraksi vihermerkkipostauksen, josta toivottavasti on iloa ja apua kaupan hyllyillä. Tähän olen poiminut tutuimmat (ja näitäkin jo ihan hulluna) ja jakanut niitä tuotekohtaisesti helppolukuisemmaksi. Laitan loppuun muutaman linkin, josta voi käydä lukemassa lisää syventävää tietoa, koska koukkuunhan tähänkin jää.

merkkiviidakko

YMPÄRISTÖMERKIT
Ympäristömerkkien avulla kuluttaja saa luotettavaa tietoa tuotteiden ympäristövaikutuksista. Merkit ohjaavat ostamaan tuotteita tai palveluita, jotka kuormittavat ympäristöä tuoteryhmässään vähemmän kuin muut vastaavat tuotteet. Ympäristömerkityssä tuotteessa on useiden haitallisten aineiden käyttö kokonaan kielletty. Merkit ovat maksullisia. Ei koske raaka-aineita eli esimerkiksi kosmetiikkatuotteet eivät ole välttämättä luonnonraaka-aineista vaan ympäristöystävällisesti valmistettuja kemianteollisuuden tuotteita.

1. Joutsenmerkki eli Pohjoismainen ympäristömerkki on virallinen ympäristömerkki, joka kertoo sillä merkityn tuotteen tai palvelun noudattavan sille suunniteltuja ympäristökriteereitä.

2. EU-ympäristömerkkillä pyritään vähentämään kulutuksen ja tuotannon kielteisiä vaikutuksia ympäristöön, terveyteen, ilmastoon ja luonnonvaroihin. Edistää sellaisten tuotteiden myyntiä, joiden ympäristönsuojelullinen taso on korkea.

LUONNONKOSMETIIKKA
Tällä hetkellä ei ole olemassa yhtä kansainvälistä luonnonkosmetiikan sertifointijärjestelmää vaan luonnonkosmetiikkaa sertifioidaan eri alueilla erilaisilla kriteereillä.

3. Ecocert on Euroopan ja kansainvälisesti suurin riippumaton sertifiointielin. Ecocert valvoo ja tarkastaa tuotteiden sisällön, raaka-aineet, tuotantoprosessin ja pakkauksen.

4. NaTrue on eurooppalainen sertifiointielin, jonka tavoitteena on kansainvälisen standardin luominen. Natrue pyrkii lisäämään tietoisuutta luonnonmukaisten ainesosien merkityksestä kuluttajille ja ympäristölle.

5. FI-Natura on suomalainen yhdistys, jonka jäsenet ovat sitoutuneet luonnonkosmetiikan periaatteisiin. FI-Natura -merkillä varustetut tuotteet on valmistettu vähintään 95% luonnollisista raaka-aineista, kriteeristö painottaa myös mm. raaka-aineiden lähituotantoa.

6. BDIH on Saksan teollisuuden ja kaupan liitto. Vuonna 1996 määritetyt kattavat periaatteet asettavat tiukat vaatimukset raaka-aineille, tuotannolle ja ympäristölle.

7. Cosmebio on ranskalainen järjestö, joka valvoo tuotteiden koostumuksen ja tuotannon ympäristövaikutuksia. Tällä merkinnällä varustetut tuotteet on valmistettu vähintään 95% luonnontuotteista tai luonnosta peräisin olevista ainesosista.

8. Soil Association on englantilaisten viljelijöiden perustama kestävää kehitystä edistävä järjestö. Soil Association on nykyään Ison-Britannian suurin luomusertifiointielin.

9. USDA Organic on yhdysvaltalainen luomumaatalouden sertifiointitaho. Kosmetiikalle on kolme erilaista luomustandardia:
”100% organic” – 100% tuotteen raaka-aineista tulee olla luomuviljeltyjä.
”Organic” – 95% tuotteen raaka-aineista tulee olla luomuviljeltyjä.
”Made with organic ingredients” – 70% tuotteen raaka-aineista tulee olla luomuviljeltyjä. (pakkauksessa ei USDA Organic logoa)

RUOKA
Luomumerkit kertovat tuotteiden olevan luonnonmukaisesti tuotettuja.

10. EU:n luomutunnus Lehtimerkki on pakollinen luomutunnus kaikissa pakatuissa luomuelintarvikkeissa, jotka on valmistettu EU:n alueella. Lehtimerkin käyttö edellyttää toimijan kuulumista viralliseen luomuvalvontaan. Merkki kertoo, että luomutuotteen tuotannossa on noudatettu EU:n luomuasetusta ja valmistuksessa käytetyistä maatalousperäisistä raaka-aineista vähintään 95% on luomua.

11. Krav-merkki on ruotsalaisen luomujärjestön valvontamerkki. Krav-tuotteet noudattavat EU:n luomuehtoja ja osin Kravin omia, hieman tiukempia tuotantoehtoja.

12. Aurinkomerkki on Suomen oma kansallinen luomumerkki, jolla varustetun tuotteen on täytettävä EU:n luomuasetuksen ehdot. Aurinkomerkin voi saada sekä suomalainen että tuontiluomutuote.

13. Kansainvälinen Demeter-merkki kertoo, että tuote on viljelty biodynaamisesti. Merkillä varustetun tuotteen on täytettävä sekä EU:n luomuasetuksen että kansainvälisen Demeter-liiton tuotantoehdot.

VASTUULLINEN TUOTANTO

14. Reilu kauppa -merkkijärjestelmä on luotu parantamaan kehitysmaiden pienviljelijöiden ja suurtilojen työntekijöiden asemaa kansainvälisessä kaupankäynnissä. Reilun kaupan tavoitteena on aktiivisesti vähentää köyhyyttä ja koko järjestelmän tavoite on ennen kaikkea hyödyttää kehitysmaiden ihmisiä: työtä oikeudenmukainen korvaus, hyvät työolot, lapsityövoiman käyttö on kiellettyä, tuotanto noudattaa tiukkoja ympäristömääräyksiä.

15. Rainforest Alliance Certified -sammakkomerkillä varustettu tuote kertoo, että vähintään puolet tuotteen sisällöstä tulee sertifioidulta tilalta. Kriteerit sertifioinnille liittyvät ympäristönsuojeluun, kestävään kehitykseen sekä työntekijöiden, perheiden ja paikallisten yhteisöjen suojeluun.

16. UTZ -merkki on keskittynyt kahviin, teehen ja kaakaoon. Sertifikaatin kriteerit liittyvät tuotannon sosiaalisiin- ja ympäristövaatimuksiin. Reilun kaupan merkkiä vastaava merkki, erotuksena se, että tuottajat eivät ole takuuhinnan turvaamia. Takuuhinta on ostajan viljelijälle maksama vähimmäishinta.

Lähteet ja lisätietoa merkkiviidakoon suunnistajille:

https://www.luonnonkosmetiikka.fi/luonnonkosmetiikka/sertifiointitahot/

https://www.martat.fi/marttakoulu/kodinhoito/merkit-apuna/

https://luomu.fi/ruoka/luomumerkit/

Leave a Reply