Iso Oiva – aikaa kestävä lahja

oiva1oiva2oiva3oiva4
Älä osta mitään, tai jos ostat niin osta arvonsa pitävään. Tätä ideologiaa olen toitottanut pitkään ja nyt valmistujaisten äärellä on jälleen hyvän muistutuksen aika. Tarpeeseen hankkiminen on välttämätöntä, mutta ostamisen ilosta ja sisustamisen riemusta -ostamiseen olen tarjonnut vaihtoehdoksi taiteen hankkimisen. Harvoin ja säästeliäästi asioita, jotka tulevat pitämään arvonsa ja kulkevat perheessä sukupolvelta toiselle.

Sami Ruotsalaisen vuonna 2009 suunnittelema Oiva on Marimekon astiamalliston sydän ja moderni klassikko. Hän suunnitteli Oivasta ajattoman astiasarjan, joka toimii omillaan, mutta sopii myös täydellisesti yhteen Marimekon vahvojen kuvioiden kanssa. Kun astiat olivat löytäneet muotonsa, loi Maija Louekari niitä täydentämään rakastetut Siirtolapuutarha- ja Räsymatto-kuvionsa.

Marimekko juhlistaa Sami Ruotsalaisen suunnittelemaa kymmenvuotiasta Oiva-astiasarjaa kokoelmalla suuria, käsin maalattuja kuppeja ja kulhoja. Uniikit Isot Oivat syntyivät ajatuksesta luoda jotakin erityistä luonteikkaan astiasarjan juhlaan.

Sami Ruotsalainen ja Maija Louekari maalasivat Oivat keramiikkatehtaalla Thaimaassa, jossa Oiva-astiat valmistetaan. Maalauksissa luonnosmaisia kukka-aiheita täydentävät abstraktimmat rytmit, heijastellen Marimekolle ominaista kuviokieltä. Kokoelman väripaletin pääroolissa on musta, ja sitä elävöittävät muutamat herkulliset värit. Jokainen käsin maalattu kuppi ja kulho on ainoa laatuaan.

Huomasin juuri, että taideastiat ovat verkkokaupassa miltei loppuunmyyty, siellä näyttäisi olevan enää yksi ihanuus jäljellä. Käsin maalattujen Oivien lisäksi kokoelmaan kuuluu yhteensä 300 suurta valkoista kuppia ja kulhoa, joita on saatavilla Marimekon lippulaivamyymälöissä. Kaikki Oivat ovat numeroituja keräilykappaleita.

Iso Oiva -kulho, halkaisija 32 cm, korkeus 16,8 cm // Marimekko
Iso Oiva -kuppi, leveys 32,50 cm, korkeus 23 cm // Marimekko

Styling // Susanna Vento
Photography // Riikka Kantinkoski

Leave a Reply