Vaidava – punasavitaivas

vaivdavavaidava17vaidava15vaidava19vaidava16vaidava8vaidava7vaidava12vaidava13vaidava10vaidava9vaidava11vaivada3vaidava4vaidava5vaidava6vaidava14

Tovi sitten vierailin Latviassa tutustumassa paikallisiin yrityksiin, joiden tuotanto on hyvin ekologista ja vahvasti kiinni käsityöperinteissä. Jätin yhden yrityksistä omaksi jutun aiheekseen ja ymmärrätte pian miksi.

Tuona perjantaina astuin punasavitaivaaseen. Jokainen vanunut pyyhe, työkalu tai hylly oli kuorrutettu terracotan hurmaavalla sävyllä eikä tällainen rouhea estetiikka synny vuodessa tai kahdessa. Vaidava Ceramics on perheyritys jo 1980-luvulta, jolloin päätuotteina olivat punasaviruukut. Toki tehdas valmistaa niitä edelleen, mutta sukupolven vaihdoksen myötä pääsemme nauttimaan tästä uskomattomasta keramiikkaosaamisesta juhlapöydässäkin.

Vaidavan vierailu avarsi yksittäisen keramiikka-astian vaiheet maan uumenista ruokapöytäämme. Todellakin maan uumenista, sillä pihamaalle levittäytyvät savikeot oli kaivettu aivan tehtaan lähimaastosta.
Savea seisotetaan ulkona vuoden ympäri totuttaakseen tuon materiaalin maanpäälliseen elämään. Lehdistä ja muista roskista puhdistettu massa puristetaan jättimäisiksi savikiekoiksi, jotka siirtyvät sitten tehtaan puolelle työstettäväksi.

Vaidavan astioiden estetiikka hivelee suomalaista silmää: pelkistettyä ja modernia, mutta käsityöläisyyttä kunnioittaen. Käsin dreijatut ja lasitetut Earth ja Eclipse -astiat pitäytyvät hillityssä värimaailmassa ja istuvat ajattomina pöytiimme lopun ikäämme.

Nauttikaa nyt ystäväiseni rauhassa tästä virtuaalisesta tehdaskierroksesta, ja jos nämä ihanuudet tuntuvat omilta, Suomessa niitä myy Artek Helsinki, TRE ja Finnish design shop.

Vaidava Ceramics

* VARPUNEN JA MAGNETIC LATVIA -YHTEISTYÖ

Leave a Reply