In love with Latvia

Long time, no see. Vähän on tullut reissuttua, töitä paiskottua ja neljättä päivää tyhjennyttyä, joten viivellä tapahtuu täällä blogin puolella. Päätin kuitenkin nyt ennen pääsiäistä jakaa teille nuo Riikan matkakokemukset, jotta kesälomaa suunnittelevat ehtivät vakavasti harkita tätä Latvian helmeä kesä- tai viikonloppukohteeksi.

Minä, Lela, Vihreän talon Annika ja Stella päästiin Latvian suurlähetystön ja heidän matkailun edistämiskeskuksen kutsumana* Riikaan ja tutustumaan sen valloittaviin pienyrityksiin. Jokaiselle meille varmasti sopi teema paremmin kuin hyvin – paljon käsintyöläisyyttä, eettisesti valmistettua, luonnonmateriaaleista ja todella tyylikkäällä otteella. IGstä moni varmasti seurasi tuota meidän #magneticlatvia reissua ja toki lisää antia löytyy edelleen sieltä. Tallensin myös tuonne IG:n kohokohtiin Riga, johon voitte palata, kun Riikan kulmilla liikutte.

 

Ravintolasuositukset ja vähän lasten muotia:

Ravintoa Osta on kaupungin uusi tulokas ja löytänyt paikkansa Väinäjoen halkoman kaupungin vastakkaiselta puolelta. Keskusta ja vanha kaupunki jäävät siis vastarannalle ja moderni ravintola-alue tekeekin ihastuttavaa pioneerityötä unohtuneiden paikkojen valtaamiseksi kaupunkilaisten iloksi. Ruoka oli loistavaa, mutta vahvin suositus ehdottomasti juusto-päärynä-mustapippuri jälkiruoalle.  Jo sekin takia kannattaa suunnistaa tuonne.

The Beginnings on jo tuttu merkki monelle suomalaiselle terveellisen ja vegaanisen ruoan ystävälle. Itse tuotteet ovat jo omaa luokkaansa, mutta kuvitelkaapa heidän pyörittämä kahvila-ravintola. Ja toki ravintolassa on shoppi, josta voi ostaa heidän herkkujaan mukaan.

vaatteet

Ekologisten lastenvaatteiden perässä matkaajille hyvä huilipaikka on Makonis, joka sijaitsi keskustassa, ihan Heben vieressä. Hebe siis valmistaa myymälän kanssa samoissa tiloissa meidän skandimakuun sopivia luomupuuvillaisia ja -pellavaisia lastenvaatteita ja todella kohtuuhintaan.

Tuossa ravintolakuvakoosteessa on poimittuna myös yksi ravintolaihanuus Cēsisksestä (1,5 h tunnin ajomatka Riikasta): H.E. Vanadzinš  (Cēsis). Kävimme reissulla Vaidavan keramiikka-tehtaalla (tästä oma postaus tiedossa) ja matkaevästimme tyylikkäästi tuossa mustavalkokaakelilattiaisessa ravintolassa. Tässä, kuten monessa muussakin kohteessa ulkopäin perinteinen puutalo yllättää sisätilojen modernilla tyylillä. Jos käsitin oikein, ravintolan omistajilla on myös puusepänverstas, ja ravintolan kalusteet ovat heidän omatuotantoa.

Tuolla samalla suunnalla pistäydyimme myös mainiossa AirBNB-paikassa. Tietenkin, jos aikaa olisi ollut enemmän, olisin halunnut nukkua yöni Mãja Čiekursissa, mutta se jäänee toiseen kertaan. Kaksi puumajaa sijaitsevat aivan pienen metsäjärven rannalla, majojen emäntä asustaa pihapiirissä ja kestitsee siitä vieraitaan. Ja tietenkin tynnyrisauna ja palju kuuluvat pakettiin.

Jokainen valveutunut kuluttaja jo tietää, että parafiinikynttilät on ehdoton nounou, steariini ei paljoa parempi, vaan nyt poltetaan ekologisempia vaihtoehtoja. Munio Candelan -soijakynttilät ovat täysin käsityönä valmistettuja ja niiden sisältämät luonnon aromit ja koristeet tulevat lähialueen metsistä ja kasvattajilta. Ja jos joku kummastelee noita soijavahanappeja, niin ne on tarkoitettu tuoksulamppuihin vaihtoehdoksi vesi+eteerinen öljy tipoille. Itse kyllä sujautin muutaman vahanapin vaatelaatikkoon tuomaan hentoa tuoksua vaatteiden joukkoon. Ja tiesittehän, että astiaan valetun soijakynttilän loputtua, astian voi pestä normaalisti ja vaha irtoaa ihan käsinpesussa. (kuten myös mahdolliset kynttilätahrat pöytäliinoista.)

Pellavien perässä sitä on varmasti useampi suomalainen matkannut Baltiaan, eikä syyttä. Pellavan viljely, sen langaksi kehrääminen ja kankaaksi kutominen on osaamisalue, missä harvaa päihittää heidät. Me kävimme vierailulla Studio Naturalilla, joka kutoo edelleen käsin kaikki pellavakankaansa. Showroomin yläkerrassa oli parit kymmenet kangaspuut, joissa syntyi mitä ihanampia pellavakankaita sentti kerrallaan. Studio Natural tekee eksklusiivisia pellavatuotteita vaatteista ontelokudottuihin verhoihin, jokainen kangas täysin käsityönä.

Ja joka päivä tulee oppia jotain uutta! Tuona päivänä opin, että luonnonvärisen pellavan värikirjo tummemmasta vaaleaan, johtuu täysin kyseisen pellavan kasvuolosuhteista: maaperästä, ravinteista, auringon ja sateen määrästä. Jokainen pelto ja kasvukausi tuottaa siis eriväristä luonnonväristä pellavaa, mikä tekee tuosta ainutlaatuisesta luonnonkuidusta vieläkin viehättävämmän.

Entäpä tämä koritaivas. IG räjähti jo ensimmäisenä päivänä, kun pääsimme näyttämään tämän Latvian aarteen. Pinumu pasaule valmistaa pitkälti kaikki alueen ruokamarkettien hedelmä- ja vihanneskorit, mutta tietenkin myös kaikkea yksittäistä polkypyörän koreista rottinkitarjottimiin. Pinumu pasaulen koreja viedään myös Japaniin. Ymmärrettävästi, kun katsoo tuota pieteetillä toteutettua työjälkeä ja luonnonmateriaalin tuntemusta. Ja kaikki jotka menivät nyt viimeistään sekaisin tuosta tarjonnasta, ilouutisia teille – heiltä voitte tilata myös netin kautta.

Mä en juurikaan käytä alkoholia, mutta entä kun pääsee elämänsä ensimmäisen kerran oikein high class shamppanjabaariin. Maistoin toki, mutta enemmän sain kiksejä noista ruokalistoista, joissa annokset esiteltiin polaroidkuvina ja shamppanjalista oli käsinkuvitettu. Oli pakko ikuistaa tuo Black Flag tyyppi, jotenkin miun huumoriin toimiva combo. Well done. Modernists

Ja siis tuo ihanainen viidakko oli meidän hotellin aamiaishuone, yövyttiin Wellton Riverside Spa:ssa, jossa nimensä mukaisesti oli hellivä spaosasto ja mahtavat näkymät Väinäjoelle. Aamiainen oli aivan omaa luokkaansa, vieraille paistettiin munakkaita ja ohukaisia, ja jos olisi se kuohuva maistunut, niin toki sitä olisi voinut siemailla siinä aamukahvin lomassa.

Jatkan täällä nyt toipumista 4 päiväisestä vatsataudista, joten eiköhän tässä ollut riittämiin Riikasta nyt ja palaan piakkoin vielä omalla keramiikkajutulla. Vaidava on ihan oman juttunsa väärti ja kuvasaldo on sieltä vieläkin massiivisempi. Ihanaa sunnuntaina!

* Varpunen ja Magnetic Latvia -yhteistyö

 

 

 

Leave a Reply