Kietoudutaan ja kovasti

shuj14_lowshuj2_lowshuj3_lowshuj8_lowshuj10_lowshuj5_lowshuj9_lowshuj4_lowshuj1_lowshuj7_low

Olin suunnitellut kuvaavani tänä viikonloppuna ihanaa valkoista joulunalusaikaa, pientä kuivaa pakkasta, keinahdellen leijuvia hiutaleita ja lehtien pintaa koristavaa jäähuurua. Koska ulkona on kylmä, jokainen haluaa käpertyä kotona pehmeisiin materiaaleihin ja lämmitellä kynttilän valossa. No mutta tässä on tulema, mikä toisaalta antaa sitä suuremman syyn pysyä sisällä ja käpertyä vieläkin syvemmälle. Tuo pimeys ja märkyys ovat nyt omaa luokkaansa, ja surullista tässä on se, että kyllähän tämä on ihan oma vika. Ei tee mieli kehottaa teitä ostamaan mitään, oikeasti haluaisin vain paasata ja kannustaa second hand -ostoksiin. Tai muistuttamaan laadusta, ei kertakäyttöisestä. Siihen tämä varsinainen postauksen aihe passaa. Jos ystävä rakas ostat jotain, osta harvoin, osta laatua, ostaa aikaa kestävää ja osta luonnonmateriaaleja. Ja lupaa kääriytyä niihin monta monta vuotta peräkkäin. Minun lemppari SHUJt edustavat laatua parhaimmillaan ja monelle hinta on varmasti se pätevin syy pitkäikäisyyteen. Unohda tänä vuonna halpispyjamat, joulupussilakanat ja fleecehuovat. Ota selvää materiaaleista ja huomaa miksi sinä kertakokeilun jälkeen et haluakaan enää muuta kuin aitoa ihollesi.

Kashmirvilla on korkealla Aasian vuoristoissa elävästä kašmirvuohesta saatavaa hienolaatuista villaa, jonka erityismuoto on pohjoisintialainen pashminavilla. Se on vuosisatojen ajan ollut erityisen haluttua villan pehmeyden, keveyden, helpon kerimisen, vahvuuden ja lämmittävyyden vuoksi. Kashmirvillan tuotanto on hajaantunutta, sekaan mahtuu paljon halpaa ja huonolaatuista kašmiria, josta valtaosa alle sadan euron tuotteet on luotu. Korkeatasoiset kasmirneuletuotteet maksavat reippaasti enemmän, ja jos selvittää vielä villan käsittelypaikkaa, niin Skotlanti on vuosien saatossa osoittautunut erityisen tasokkaaksi. Tässä maassa on vuosisataiset perinteet villan käsittelystä sekä vaativat sertifioinnit ja laatutaso.

Bambu on erittäin nopeakasvuinen ja satoisa kasvi, eikä tarvitse erityisiä lannoitteita, torjunta-aineita ja keinotekoista kastelua. Bambukuitu pehmeä ja imukykyinen sekä varsin mukava iholla. Tekstiileissä käytetty bambuviskoosi on muuntokuitu, joka valmistetaan bamburunkokasvin selluloosasta perinteisellä viskoosin valmistusmenetelmällä. Tämä tietenkin kuluttaa runsaasti vettä, energiaa ja ympäristölle haitallisia kemikaaleja, mutta kasvuominaisuukien vuoksi bambuviskoosia voidaan edelleen pitää melko ympäristöystävällisenä vaihtoehtona.

Pellavan ominaisuuksiin kuuluu hengittävyys, kaunis kiilto, lujuus, mutta samalla luonteeseen kuuluva rypistyvyys. Lujakuituista pellavaa käytetään pyyheliinoissa ja vuodevaatteissa kestävyyden ja pitkäikäisyyden vuoksi.

Tänä jouluna ystävät ja tuttavat saavat minulta second hand -lahjoja, ekologisesti laadukasta tai aikaa. Ja annan ne ylpeänä –  ken käytettyä nenän vartta pitkin katsoo, toivotan hänelle märkää loskaa naamaan ja paljon pimeitä hetkiä.

Kashmir ballerinat mokkapohjalla // SHUJ

Kashmir-torkkupeite // SHUJ

Bambu päiväpeite omilla mitoilla ja käsinvärjättynä // SHUJ

Poikkeuksellisen pehmeät ja sileäpintaiset (ei tartu pöly/roska eikä tunnu karkealta) vuodevaatteet on valmistettu puuvillasta, pellavasta, silkistä ja bambusta:

Parisängyn aluslakana, 70% bambu, 30% puuvilla // SHUJ
Pussilakanat ja tyynyliinat, 75% puuvilla, 25% pellava // SHUJ

SHUJ tuotteita löydät myös Helsingin Inredistä

*Varpunen – Finland’s ambassador for SHUJ

Aiempia tarinoita SHUJ:n ja minun matkasta löytyy täältä:

Silkkipeitteet

Kotiasujen ihanuutta

Leave a Reply