Hortoilija Vento

villiyrttiyrttikurssi2

Piipahdin jokin aika sitten jälleen Frantsilassa, siellä kun oli niin kiinnostava kurssi. Hulluna sienestäjänä olen monasti miettinyt, että tarttisi keksiä joku juttu, mitä voisi poimia myös alku- ja keskikesästä, ettei tarttisi odottaa vain syksyä tuon keräilyn tiimoilta. Olen aiemmin osannut ottaa salaattiin ketunleivät, ja nokkosta on pistetty lettuihin ja keittoon, mutta siihen on jäänyt minun villiyrtteilyt tähän saakka. Tuolla kun kuuntelin korvat höröllä, ymmärsin mikä määrä meillä on vitamiineja, antioksidantteja ja hivenaineita ihan omalla pihamaalla.

Lähdin ystäväni kanssa tuonne Villiinny villivihanneksista -reissuun ja siitä löytää enemmän kuvasaldoa tuolta minun IGstä #villiinnyvillivihanneksista. Ai että, nyt ollaan ihan villinä täällä. Koitan pitää tämän helppona tutustumisena uuteen makumaailmaan myös teille, joille villiyrtit on ihan vieras juttu. Itse tuohon fermentointiin hurahtaneena pistin nokkoset säilöön sillä viisiin ja nyt nekin olisi valmiina maistettavaksi. Jos se tuntuu vielä vieraalta, käytä villivihannekset tuoreeltaan, pakasta tai kuivata käyttötapojesi mukaan. Itse pyöräytin nokkossäileen lisäksi vielä tuollaisen vegaanisen levitteen, jossa on 1/3 vettä, 1/3 oliiviöljyä ja 1/3 margariiniä ja reilusti kuivattua nokkosta!

yrttikurssi4Vuohenputki avittaa ruoansulatusta.

Vuohenputken nuoria lehtiä voi käyttää vaikkapa keitossa, munakkaissa, sämpylöissä ja piirakoissa, kuivattuna aromikas mauste nokkosen tai pinaatin tavoin. 

yrttikurssi5Poimulehti on C-vitamiinipommi ja tukee naisen hormonitoimintaa

Säännöllisesti käytettynä poimulehdellä voi lievittää kuukautis- ja vaihdevuosivaivoja sekä tasapainottaa hormonitoimintaa. Se rauhoittaa vatsaa ja edistää ruuansulatusta, vahvistaa sidekudoksia, lievittää kipuja, poistaa turvotuksia ja tulehduksia. Käytä tuoreeltaan salaateissa tai keitä rauhoittavaa teetä.

yrttikurssi7Saksankirveli on antiseptinen yrtti

Makeahko saksankirveli on piristävä yrtti, joka parantaa ruoansulatusta. Anikselta ja lakritsilta maistuva kirveli maustaa niin keitot, salaatit kuin munakkaan.

yrttikurssi9Voikukka puhdistaa maksaa

Tarkasteleppa ensi kerran pihasi voikakukat. Pienet ja pyöreäreunaiset lehdet ovat miedomman makuisia kuin kovin sahalaitaiset kaverinsa, ja sopivat sinällään salaattiin. Rucolaa kirpakkaampi voikukka hoitaa virtsateiden vaivoja ja puhdistaa maksaa myrkyistä.

yrttikurssi11Nokkonen lyö pinaatin mennen tullen

Nokkonen on yksi parhaimmista ja monipuolisimmista villiyrteistä. Ravintoarvoltaan nokkonen on kolme kertaa pinaattia parempi ja sillä hoidetaan mm. anemiaa ja iho-ongelmia, parannetaan nivelvaivoja, edistetään hiusten kasvua ja nostetaan vireystasoa. Nokkonen lisää vastuskykyä, poistaa kuona-aineita, hoitaa maksaa, munuaisia ja suolistoa. Nokkonen sisältää mm. rautaa, kalsiumia, magnesiumia, piitä, foolihappoa, C-, D- ja K-vitamiinia. Nokkosen lehdissä on huomattava määrä klorofylliä eli lehtivihreää ja nokkosen siemenissä rasvahappoja, E-vitamiinia, sekä karvas- ja lima-aineita.

Käyttö: Huuhdottuja nokkosia keitetään 1 – 5 min vähässä vedessä ja sen jälkeen hienonnetaan leikkuulaudalla. Nokkosmassaa käytetään keittoihin, ohukais-, sämpylä- ja leipätaikinoihin, kastikkeisiin, munakkaisiin ja vaikkapa lasagneen. Nokkosmassaa voit säilöä pakastamalla talven varalle.

Itse säilöin tuoreet nokkoset fermentoimalla, jolloin skippasin kokonaan tuon keittovaiheen. Hapatettu  nokkossäilyke saa näin lisäksi vielä mahtavat maitohappobakteerit!

yrttikurssi20Siankärsämöä sisäisesti ja ulkoisesti

Siankärsämö vahvistaa immuniteettia, hillitsee tulehduksia, lievittää kipua ja hoitaa suolistoa sekä edistää maksan toimintaa. Siankärsämöllä hoidetaan vilustumisoireita, keuhkoputkentulehduksia, naistenvaivoja, ummetusta, korkeaa verenpainetta ja huonoa ääreisverenkiertoa. Ulkoisesti se sopii palohaavoihin, pieniin ihotulehduksiin ja hiertymiin. Siankärsämö on erinomaista kuivatettuna ja siitä voi käyttää niin lehdet kuin kukatkin. Siankärsämö kukkii vielä syyskuussakin ja siitä valmistettu tee on myös erittäin hyvänmakuista.

yrttikurssi18yrttikurssi31yrttikurssi19yrttikurssi27yrttikurssi25

Frantsilan kurssitarjontaa voi tutkailla täältä, itse ainakin aion ehdottomasti tuonne Virpin Yrttikurssille heinäkuun lopussa.

Kiitos Frantsila jälleen!

Leave a Reply