Tikkurilan ekoimmat maalit

tikkurila_jokermaalitikkurila_harmonyjokerhelmimaalitikkurila_helmimaali

Kirjoitin tovi sitten täällä sisäilmaa puhdistavista kasveista ja sivuutin silloin hieman myös noita rakennusmateriaalien päästöasioita – kuinka vaikka parketeista tai maaleista voi haihtua epämukavia asioita sisäilmaan. Päätin ottaa vähän selvää aiheesta, jos vaikka jatkossa monen muun valintakriteerin joukkoon mahtuisi ympäristöystävällisyys – niin sisäilman kuin tuotteen elinkaaren mukaan. 

Moni meistä käyttää kotona Tikkurilan tuotteita, joten siksipä tässä aloitetaan vaklaamalla heidän vihreyttään. Tikkurilan maaleista Helmi ja Joker -maalit ovat vähäpäästöisiä ja niissä on minimoitu ympäristöhaitat. Tämä ympäristökriteerien valvonta tapahtuu ekomerkkien kautta.

Itse olen ollut vannoutunut Harmony-maalin käyttäjä sen täyshimmeän pinnan vuoksi, mutta nyt päätin testata himmeää Jokeria ihan vain, jos saisin vihreämmän valinnan jatkossa. Töiden kautta olen maalien suurkuluttaja ja miten se nyt menee – pienistä puroista koostuu suurikin meri. Joten tämä puro täällä voisi olla jatkossa mukana meritalkoissa. Joker (noin 14 e/l) on Harmony-maalin lailla vesioheiteinen, lähes hajuton ja kuivuu nopeasti, mutta Harmonyyn (noin 17 e/l) verraten vielä täysin liuotteeton. Päällemaalaus molemmilla 1-2 tunnin päästä. Ja tietenkin pintamateriaaleina molemmat myös hengittäviä eli vesihöyryn läpäisevyys hyvä, jottei näillä maaleilla ei pussiteta asuntojamme. Eli jos et ole aivan superehdoton täyshimmeän perään, suositan ainakin välillä käyttämään vihreämpää Jokeria. Kalustemaaleista taasen ekologisin valinta on Helmi ja myös sen vesiohenteisuus tekee työstämisen superhelpoksi. Ja tiesitkö, että niin Helmi- kuin Joker-maali valmistetaan Suomessa.

Tässä vielä selvyyden vuoksi TOP3 tunnuksista, jotka kannattaisi hankimastasi maalipurkista löytyä: 

M1-luokitus Sisätiloissa käytettävät rakennusmateriaalit, muun muassa maalit, voidaan luokitella niistä haihtuvien yhdisteiden mukaan kolmeen luokkaan: M1, M2, M3. M1-luokkaan kuuluvat materiaalit, joista haihtuu erittäin vähän yhdisteitä huonetilaan. 

Allergia- ja astmatunnus kertoo tuotteesta, jotka eivät yleisesti ärsytä, herkistä ihoa tai aiheuta hengitystieoireita. 

Joutsenmerkki. Nämä tuotteet ja palvelut täyttävät tiukat ympäristövaatimukset, jotka perustuvat elinkaariajatteluun. Siinä arvioidaan muun muassa materiaalin alkuperä, tuotannon ja käytön energiankulutus sekä kemikaalien käyttö, ja jätteiden synty koko tuotanto- ja kulutusketjun aikana. Joutsenmerkki on myös laatutakuu: tuotteen on toimittava ja kestettävä vähintään saman kuin vastaavat tuotteet.

Helmi-maalilla (pöytälevy sävy K473) on Pohjoismainen Joutsenmerkki ja M1-luokitus // Tikkurila

Joker-maalilla (harmaa taustalevy S485 Kota) on Pohjoismainen Joutsenmerkki, M1-luokitus, Allergia- ja astmaliiton hyväksyntä ja EU-ympäristömerkki ensimmäisenä maalituotteena Suomessa // Tikkurila

Tässä vielä työohjeet seinän ja huonekalujen maalaukseen
 

Leave a Reply