Taidegrafiikkaa hankkimassa

helsinginkivipaino5_susannaventohelsinginkivipaino3_susannaventohelsinginkivipaino7_susannaventohelsinginkivipaino8_susannaventohelsinginkivipaino4_susannaventohelsinginkivipaino11_susannaventohelsinginkivipaino10_susannaventohelsinginkivipaino12_susannaventohelsinginkivipaino13_susannaventohelsinginkivipaino15_susannaventohelsinginkivipaino17_susannaventohelsinginkivipaino16_susannaventohelsinginkivipaino14_susannavento

Tuolla IG storien puolella seuraajani ovat päässeet jo kurkistamaan tähän minun Tavallisen naisen taidehankinta -projektiin. Olen hieman aran puoleinen asioimaan isoissa ja komeissa gallerioissa, varsinkin kun taide- ja taiteilijatuntemus on minulla aikasta amatööritasolla. Jos rohkenen kysymään silmää miellyttävän teoksen hintaa, voi se yhtä lailla olla 200 kuin 9000 euroa. Jälkimmäisen kohdalla poistun vähin äänin paikalta ja ajattelen, että älä enää koskaan tule tänne taas hölmöilemään.
Tähän mennessä minulla on kaksi taideteosta: molemmat hankinnat teki helpoksi Lokal Helsingin Katja Hagelstam, jonka tykönä saa olla ihan vapaasti amatööri ja lueskella rauhassa myymälä-galleria tilassa teoslistaa hintoineen. Ja jos hinnat nousevat täysin tavoittamattomiin, niin aina voi olla muka keramiikkakuppia ostamassa.

Nyt kun olen jo kaksi teosta hankkinut, ajattelin siirtyä rohkeasti seuraavalle tasolle. Olen aina rakastanut taidegrafiikkaa. Se on tuntunut myös hankintatavalta ja hinnalta jollain tavalla mahdolliselta taidetyyliltä minulle. Eilen aamulla jätin jälleen kalseat galleriat väliin ja jalkauduin Kalasatamaan suoraan taiteilijoiden työpajalle ja teoslaatikoiden äärelle. Helsingin Kivipainossa toimii taiteilijoiden ydinjoukko Kaisu Sirviö, Matti Hintikka, Kuutti Lavonen, Elina Sipilä, Kalle Berg ja Olli Romppanen. Tämä porukka pyörittää myös kuvataiteen nettikauppaa ja kesägalleriaa Savonlinnassa.

Vierailu oli iisi ja opin aamutuimaan, että tätä taidegrafiikkaa tehdään usealla työtavalla: 1) kivilitografia, jossa taiteilija maalaa teoksensa samettiseksi hiotulle kalkkikivipinnalle ja grafiikan vedokset otetaan tämän kiven pinnasta monivaiheisen prosessin jälkeen. 2) Kohopaino, jossa taiteilija kaivertaa teoksensa esimerkiksi puupinnalle ja telattu väri jää pintaan, josta taideteos vedostetaan. 3) Syväpaino on taasen metalligrafiikkaa, jossa teos on syövytetty tai kaiverrettu kuparilevyyn, jolloin väri painuu uurteisiin ja siirtyy sieltä vedospaperiin.

Tämän ryhmän taiteilijat ovat siis keskittyneet tuohon ensimmäiseen eli kivilitografiaan. Se keksittiin 1790-luvulla, siis paljon ennen kirjapainotekniikkaa. Kivilitografia ratkaisi useiden kopioiden määrän ja näin saatiin helpommin Mozartin nuotit koko orkesterille ja sadat etiketit viinipulloihin. Kivilitografiassa painolaattana oleva kiviaines on muodostunut 140 – 170 miljoonaa vuotta sitten, ja maailmassa on yksi paikka, Saksan Solnhofen, josta kyseistä kiveä voi louhia. Siitä syystä harvinaisilla kalkkikivilaatoilla on pitkä ikä – samalle kivilaatalle on voinut työskennellä niin tällä viikolla Kaisu Sirviö kuin Hugo Simberg sata vuotta sitten.

Kalkkikivilaatasta hiotaan eri raekokoisilla hiekoilla edellinen työ pois, ja laatta pestään ja kuivataan huolellisesti. Sen jälkeen taiteilija taiteilee työnsä peilikuvana laatan pintaan rasvaisella väriaineella. Rasvan imeydyttyä kalkkikiveen, kuva syövytetään kiveen arabikumin ja typpihapon siirappimaisella liuoksella. Näin kivi on valmis vedostettavaksi. Kukin väri vedostetaan eri kiveltä. Koko tekniikka perustuu veden ja rasvan hylkimisreaktioon, jossa kemian osaamisesta on hyötyä. Taiteilija voi vedostaa teoksensa itse, mutta teoksen voi myös toteuttaa yhteistyössä ammattivedostajan kanssa.

Tämä nopea tietopaketti auttaa nyt varmasti teitäkin ymmärtämään hitusen mistä taidegrafiikassa on kyse. Ja tästä päivästä lähtien meidän on hyvä oppia käyttämään sanaa originaaligrafiikka, kun puhumme tämän sorttisesta grafiikasta. Printatut julisteet ovat yhtä lailla grafiikkaa, mutta sen ja originaaligrafiikan välissä on aikamoinen tekemisen ero. Ja tämän sallittaneen näkyä myös hinnassa ja teosten vedosmäärissä.

Itse hankin lauantaina muutaman kivilitografia teoksen, jotka pääsen näyttämään teille heti kun ne saapuvat kehystämöstä. Jos sinusta tuntuu, että nyt voisit rohkeasti siirtyä jo julistekaupoilta enemmän taiteen ja arvonsa pitävyyden pariin, Helsingin Kivipaino järjestää huomisesta lähtien matalan kynnyksen taidehankintamahdollisuuden verkkokaupassaan. Ja rohkeimmat voivat ilman muuta jalkautua katsomaan töitä tuonne pajalle. Avoimet ovet 16.12. 11.00-17:00. Teosten hintahaitari on 150-1000 euroa.

Helsingin kivipaino / Helsinki Litho, Vanha Talvitie 9, avoinna sopimuksen mukaan ja rohkeasti soitto 050 511 3590 – Kaisu. Ei ne pure.

3 thoughts on “Taidegrafiikkaa hankkimassa

  1. Moi! Jos joskus liikut Vaasassa päin niin tervetuloa työhuoneelleni. Asun Mustasaaren Bölessä ja teen grafiikaa ja maalauksia. Ootko käynyt Suomen taidegraafikoiden ylläpitämässä Grafoteekissa Helsingissä. Siellä on myös valikoimat taidegrafiikkaa.
    Cata Ahlbäck 😺

Leave a Reply