Miten olisi vähän eksotiikkaa sänkyyn?

shui_susannaventoshui_susannavento5shui_susannavento3shui_susannavento4

Yleisimmin suomalaisissa sängyissä kääriydytään joko keinokuituihin tai untuviin ja höyheniin. Mutta miten olisikin eksoottisempi, mutta täysin luonnollinen petikumppani – silkki?
Täytteestä riippumatta miltei kaikki peitot jaetaan lämpimyyden mukaan kolmesta neljään ryhmään: viileä, keskilämmin, lämmin ja erikoislämmin. Tyypillisimmät täkkitäytteet ovat keinokuidut tai untuva/höyhen. Itse sain tällä viikolla uuden vaihtoehdon sänkyyni, silkin. Mistä näissä peitoissa oikein on kyse ja mikä niissä maksaa? Kuuklettelin nopeasti yhden hengen peittofaktoja:

Untuva- ja höyhenpeitto. Mitä enemmän täytesuhteessa on kokountuvaa, sitä ylellisempi, hengittävämpi ja lämpimämpi peite on. Edullisemmissa untuva-/höyhen peitoissa höyhenmäärä kasvaa untuvien vähentyessä. Ikeasta saa esimerkiksi edullista höyhenpeitettä, jossa on 90% höyheniä ja 10% sorsalinnun untuvaa, kun taas Joutsenelta voi hankkia 100% untuvapeitteen.

Joutsenen untuvapeitteet 218 – 479 e
Familonin untuvapeitteet 149 – 249 e
Ikean untuva- ja höyhenpeitteet 25 – 89 e

Keinokuitupeitteissä on eroja. Osa on edullisia peruspeittoja, osassa taas kuidut on kehitelty viimeisen päälle teknisiksi materiaaleiksi tasaamaan kehon lämpötilan vaihteluita unen aikana.

Familonin polyesterikuitupeitteet 49 – 249 e
Ikean tekokuitupeitteet 2,99 – 59 e

Mutta mikä on sitten tämä ihanalta kuulostava silkkipeite? Kuten kaikissa peitteissä, myös silkkipeitteissä on eroja. Hinta määräytyy silkkikuidun laadun ja määrän mukaan. Halvemmissa silkkipeitoissa käytetään lyhytkuituista silkkivanua tai villisilkkiä, arvokkaammissa pitkäkuituisista mulperisilkkiä. Parhaissa peitoissa on vetoketju sivusaumassa mistä voi kurkistaa peiton sisään ja varmistaa pitkäkuituisen silkkivanun hyvän laadun.
Italialainen Shuj valmistaa peitteensä pitkäkuituisesta mulperisilkkistä. Mulperisilkki sitoo itseensä paljon ilmaa ja omaa ohuena kuituna erinomaisen lämmöneristyskyvyn. Peitto on kevyt ja ohut, mutta samalla halutun lämmin. Silkki on erittäin hengittävä materiaali, joten yöhikoilusta kärsiville se on oiva valinta. Shujn peitteet ovat perinteisesti käsintehtyjä ja niitä saa 100, 200, 300 ja 400 gramman täytteillä ja koko vaihtoehtoja on monia. Kuulin, että kyseisiä peitteitä (suomalainen peitekoko 150 x 200 cm) olisi tulossa myös In red -sisustusliikkeeseen Helsinkiin.
Shuj-peitteet ovat tehty niin pitkäkuituisesta silkistä, ettei itse peite tarvitse lainkaan tikkauksia täytteiden paikalla pitämiseksi. Shujn peitteillä on Öko-tex sertifikaatti, mikä takaa ettei tuotteessa ole haitallisia torjunta-aine, raskasmetalli- tai formaldehydijäämiä. Täytemateriaalina on ainoastaan silkkiä, joka on käsin käsitelty pohjavedellä, joten tuote on luonnostaan sekä käsittelyiltään täysin allergeenivapaa.

Ruskovillan Itävallassa valmistettu mulperisilkkipeite (215 g) 175 e
Italialainen Shuj-peite 370-690 e vahvuudesta riippuen

Minä jatkan lekottelua täällä silkkiin kääriytyneenä ja palaan pian IGssä nukkumiskokemuksiin. Peite on minulla ensiksi testikäytössä ja katsotaan päihittääkö se aiemmat petikumppanit.

1 person Silk duvet 200 g (150 x 210 cm) 485 e // Shuj

2 thoughts on “Miten olisi vähän eksotiikkaa sänkyyn?

  1. Tosi kiinnostava vaihtoehto! Meillä varsinkin mies on kova hikoilemaan, ja muutenkin haluaisin panostaa mahdollisimman laadukkaisiin, luonnon materiaaleista valmistettuihin vuodetekstiileihin. Silkki kuulostaa todella lupaavalle, mutta sen huoltaminen mietityttää. Olen tottunut kakkaamaan peitot pesukoneeseen ainakin pari kertaa vuodessa, mutta silkkipeittoa ei taida voida konepestä. Minkälaiset hoito-ohjeet silkkipeitolle on?

Leave a Reply