Kombucha – hellivä ihmetee

kombutcha1kombutcha3kombutcha2kombutcha4

Oih, luin eilen niin innolla Ida 358:n juttua probiooteista. Siellä mainittiin myös tämä minun elämäni eliksiiri – kombucha. Siitä on tullut minulle koko aikainen lemmikki, joka asutelee tuolla jääkaapin päällä. Nyt sillä on jo siskoja ja tuotanto on kasvanut jo useampaan lasiastiaan. Tiedän, että ajatus sienijuomasta on ensikuulemalla ällö ja turn-off, mutta antakaa tällä hyväntekijälle mahdollisuus.

Kombucha on siis hapattamalla valmistettu terveysjuoma, jonka juuret menevät tuonne Kaukoitään jo 2000 vuoden taakse. Itse sitä lilluvaa sientä eli Kombucha-viljelmää kutsutaan teesieneksi tai volgansieneksi. Tämä sieni on laktobasillien ja hiivasienten muodostama kompleksi.

Juoma valmistetaan tavallisesti suuressa lasiastiassa, jonka pohjalle asetetun teesienen päälle kaadetaan jäähdytettyä ja sokeroitua teetä. Sieni alkaa käyttämään teen sokeria ravintonaan ja elelee onnellisesti liemessään vapauttaen samalla nesteeseen probiootteja eli hyviä bakteereja, entsyymejä, B-vitamiineja ja etikkaa. Maultaan valmis juoma tuo itselleni mieleen siman tai jääteen, ei makeaa sellaista vaan sopivan hapokasta.

Oma reseptini:
3,8 litraa mustaa tai vihreää teetä
2,5 dl luomusokeria
teesieni ja 1 dl edellistä juomaa juureksi

Keitä tee ja sulata siihen sokeri. Anna jäähtyä – älä kaada kuumaa teetä sienen päälle tai se palaa kuoliaaksi. Peitä lasiastia hengittävällä paperilla ja säilytä huoneenlämmössä omassa rauhassaan, älä pyörittele turhia ja vältä suoraa auringonvaloa. 10-12 vuorokauden päästä juoma on valmista siivilöitäväksi (sideharso tai “cheesecloth”) ja pullotettavaksi. Mitä aikaisemmin pullottaa, sitä makeampaa juoma on, mitä kauemmin antaa käydä, sitä happamampaa, koska sieni käyttää sitä sokeria pois. Pese käymisastiat ja pullot huolella, hygienia on tässä hommassa supertärkeää. Säilytä pullotettu juoma jääkaapissa.

Innokkaimmat löytävät varsinkin englannin kielellä lisää aiheesta, täällä esimerkiksi on hyvin purettu terveysvaikutukset ja juoman ainesosat helposti ymmärrettävään muotoon. Joskus Kombucha-sientä myi ainakin Ruohonjuuri, en tiedä tämän hetkistä tilannetta. Itse sain tämän ystävältä – isoin kiitos Elli – joten kannattaa kysellä hippikavereilta, olisiko heillä jakaa sienivauvoja.

Ihana keittiöpyyhe // Gauhar

One thought on “Kombucha – hellivä ihmetee

Leave a Reply