Puistopuskien terveyspommi

marjaaronia3_susannaventomarjaaronia2_susannaventomarjaaronia_susannavento

Tällaisena kaupunkilaisena maalaisena ilahdun jatkuvasti noista luonnonantimista, mitä voi poimia ihan tästä mein kaupunkialueelta. Tietenkin kannattaa katsoa vähän kauempana liikennettä oleva spotti, mutta muutoin sinne vaan puskiin, minun luvalla. Minä kävin poimimassa ne Seurasaaren tatit tovi sitten, karhunvatukoista mulla on ihan oma paikka kanssa. Ja tuo Narkauksen reissuhan yhdisti muutaman muunkin kaupunkikeräilijän. Sain loistovinkit tyrneistä ja marja-aroniamestoista. Huippua, kun on muitakin puskamummoja täällä. Mutta ymmärrätte varmasti, etten nyt voi laittaa näitä meidän salakerhon paikkoja jakoon – lukijoita täällä on sen verran, että puskat saattaisi tyhjentyä vähän liian nopeasti ja naapurit häiriintyä. Mutta siis kannustan teitä kulkemaan silmät ja suu auki tuolla, kaikkea löytyy, kun vaan osaa katsoa viheralueitamme oikealla silmällä.

Eilen kävimme keräämässä 2 kiloa marja-aroniaa – sellaista ruusunmarjan sukulaista. Marja itsessään on aika mauton ja suutuntuma hitusen omenamainen. Mutta mitä sitä maulla, jos marja sisältää enemmän antioksidantteja kuin mikään muu marja tai hedelmä. Sen lisäksi se sisältää runsaasti C-vitamiinia, E-vitamiinia, karotenoideja, folaattia sekä mineraaleja kuten kaliumia, rautaa ja mangaania. Kiniiniä sisältävä aronia suojaa virtsatietulehdukselta vielä tehokkaammin kuin sen hoidossa tutut puolukka tai karpalo. Ja kun mustikka suojaa silmiä parantamalla hiusverisuonten verenkiertoa, aronia näyttää toimivan siinä vielä tehokkaammin.  Joten nyt kaupunkilaishipit puskiin – vähemmän kapseleita ja enemmän ulkoilmaa.

Marja-aroniahillo

1 kg marja-aroniaa

1 kg raparperia

500 g hillosokeria

Keitä marjoja, raparperia ja sokeria hiljalleen 15 minuutin ajan. Pistä blenderiin ja vedä smoothiksi. Kuumenna lasitölkit ja purkita hillo, ja niiden jäähdyttyä nosta viileään.

Leave a Reply