Lapin ginsengin perässä

susanna

isoväiski_juuri

isoväiski_lähis2

juuri

kuivatväiskit

marianne

Ihanaa lauantaita! Tässä on ollut vähän kaikenlaista – kuvauksia, Habitarea ja matkoja, mutta näin viikonlopun kynnyksellä sopii palata ajassa muutaman viikon taakse ikimuistoiseen minilomaan Narkaukseen Rovaniemen kupeeseen.

Kerroin teille tovi sitten tästä stressivapaasta elämäntavastani, josta pyrin pitämään kynsin hampain kiinni. Postauksen kuvat olivat tuolta reissusta, jossa pääsin syvälle suomalaisten superfoodien maailmaan.

Jokainen on varmasti kuullut Ginsengistä, Macasta ja Goji-marjoista. Näitä ja monia muita terveysvaikutteisia kasveja tai yrttejä kutsutaan adaptogeeneiksi. Adaptogeenit lisäävät kehon vastustuskykyä stressiin, sairauksiin ja ympäristöön sekä normalisoivat ja tehostavat aineenvaihdunnan toimintaa.
Tyypillisimmät adaptogeenit valmistetaan kasvien juuriosista. Adaptogeenisten kasvien juurten kehittyminen kestää yleensä todella pitkän ajan (3-7 vuotta), ja niiden kasvupaikka on usein tavallisesta poikkeava; kasvi kasvaa joko erittäin korkeassa tai erittäin matalassa ilmastossa, minkä vuoksi se on joutunut kehittämään itselleen ääriolosuhteisiin sopeutumiseen tarvittavia puolustusmekanismeja.

Minä olin tuolla meidän Lapissa tutustumassa omiin suomalaisiin adaptogeeneihin, joiden terveysvaikutukset on tunnettu jo viikinkien ajoilta ja Lapin kansanparantajien parissa vuosisatoja. Ja mikä parasta, ne kasvavat huomattavasti lähempänä ja puhtaassa ilmastossa kuin lentokoneella rahdattavat serkut.

Niin Ruusujuuri kuin Väinönputki ovat Lapin kasveja, jonka juurista uutetaan terveystippoja. Olimme viikonloppureissussa nostamassa kasveja maasta, pesimme juuria ja pilkoimme ne jatkojalostusta varten. Aivan täysin käsityötä ja voin sanoa että 30 kertaa hitaampaa kuin perunoiden pesu. Mutta samalla niin rentouttavaa ja mahtavaa vastapainoa ennen Habitare-hulinoita.

Ja tottahan toki me käytimme koko viikonlopun näitä Lapin lääkkeitä, joiden vaikuttavat aineet kehittyvät voimakkaiksi juuri arktisissa olosuhteissa. Ei kuulkaas huolet paina eikä stressistä tietoakaan.

Ruusujuuri-nokkoseliksiiri
– väsymykseen
– stressiin
– uniongelmiin
– keskittymiskyvyn puutteeseen
– seksuaalisen vireyden kohottamiseen
– kevätväsymykseen
– kaamosmasennukseen
– kehon ja mielen ylirasitukseen

Väinönputki-nokkoseliksiiri
– kipeän kurkkuun
– flunssaan ja flunssann oireisiin
– antibiootti- tai muun lääkekuurin jälkeiseen suoliston epätasapainoon
– avuksi pitkälle automatkalle
– avuksi eturauhasvaivoihin

Kuusenkerkkä-jauhe (100% kuivattua kuusenkerkkää, ei muuta)
– väsymykseen
– yleiskunnon parantamiseen
– kehon tulehdustiloihin
– hengitystieinfektioihin
– flunssaan
– vatsavaivoihin
– suun hyvinvointiin

Leave a Reply